Фотоволтаици на покрива с батерии за малкия бизнес

Инвестицията за фотоволтаици на покрива с батерии може да намали веднага сметките за ток с над 70%. Това е постижимо за малки предприятия с дневен цикъл на работа

Да се инвестира ли в батерии при изграждането на покривни соларни централи за собствени нужди на бизнеса?

Този въпрос винаги е стоял на масата при разработването на фотоволтаици на покрива с батерии. И в повечето случаи досега отговорът е бил – не.

Причината все още да няма масово навлизане на батериите за съхранение на слънчевата енергия е цената. Те изискват значителни средства, а добавената стойност, която дават, трудно може да се „избие“ за 10 години. Точно затова повечето експерти и консултанти съветват на първо време да се заложи на соларната система. Тя директно да намали разходите за ток, и по-късно – когато технологиите се развият, да се добави и батерия.

В някои случаи обаче добавяне на система за съхранение на ток може значително да подобри ефективността на покривните солари. С настоящите високи цени на енергията това става факт за още по-широк кръг бизнеси.

На пазара вече има десетки различни модели сторидж устройства. Цели комплекти за автономни соларни системи, както и множество фирми, които предлагат пълния набор от услуги. Това показва докладът „Системи за съхранение на енергия. Пазарни перспективи за България“. Той е разработен от Асоциацията за производство съхранение и търговия с електроенергия (АПСТЕ).

Скоро се очаква да има и финансиране за батериите по Плана за възстановяване. Средства могат да се вземат и като кредит от търговските банки.

  • Соларни системи за собствен ток – ползи, финансиране, регулации
  • Ток от покрива? Струва си усилията за домакинствата

Как работят панелите с батерии?

Един от водещите български производители за интегриране на системи за производство и съхранение на възобновяема енергия в световен мащаб е „Интернешънъл пауър съплай“ (IPS). В края на 2021 г. компанията представи проекта си за внедряването на собствена соларна централа 30 кВт в офис сградата си 4 хил. кв.м в кв. „Дружба“ в София. Инсталацията е комбинирана с батерия за съхранение 120 кВтч, която позволява излишъкът от произведената през деня енергия да се използва през нощта.

По този начин соларната система на IPS произвежда годишно 33.5 мВтч, които се потребяват на място, и спестява 15.5 тона вредни емисии. Цената на конфигурацията е 92 хил. лв. и се изплаща за срок 5-7 години при сегашните цени на тока – около 350 лв./мВтч.

„В слънчеви дни, без облаци, 3-те етажа от сградата не ползват ток от мрежата. В дни с недостатъчно слънцегреене понижението на сметката е около 70%“, обяснява изпълнителният директор на IPS Александър Рангелов.

Пари за собствено ВЕИ – откъде и при какви условия

Подобен тип автономна захранваща система с двойно преобразуване на енергията позволява и предпазване на техниката и електроуредите от повреди, предизвикани от лошото качество на електроенергията, подавана от мрежата.

Самата батерия за съхранение и преобразувателната система заемат няколко квадратни метра. Те могат да се инсталират в мазе, гараж или сервизно помещение.

Каква батерия за соларен панел да избера?

Батериите за съхранение на соларна енергия могат да се купят както самостоятелно, така и като част от цялостна система с панели и инвертори. Но както по размер те се различават и по технология, което в крайна сметка рефлектира върху цената. Варира от няколкостотин до десетки хиляди левове.

Ето и конкретен пример: соларна система, която включва панели с мощност 5.4 кВт, хибриден инвертор, табло, кабели и конструкции, може да струва 15.6 хил. лв. с литиева батерия 10.2 кВтч или 9560 лв. с гел акумулатори общ капацитет 800 Ah (амперчаса) или 9.6 кВтч. Енергията в батериите би била достатъчна да захрани едно домакинство в продължение на няколко часа след залез слънце. В летни дни да има заряд и преди изгрев.

Гел акумулатори

Въпросните гел акумулатори са подобни на тези, които сме свикнали да виждаме в автомобилите. Поради масовостта на производството и технологията цените им са значително по-ниски от литиево-йонните батерии.

По-голяма соларна централа с мощност 30 кВт може да струва 68 хил. лв., ако в комплекта са включени 48 броя гел акумулатори с общ капацитет 9600 Ah (115 кВтч). Цената на въпросните акумулатори е около 37 хил. лв., или 50% от цялата инвестиция. При избор на литиеви батерии само те биха стрували 93 хил. лв., а общият проект – 130 хил. лв.

Технологиите за съхранение на енергия могат да бъдат решение и в много по-големи мащаби и да увеличат балансирането на електроенергийната система и възобновяемите енергийни източници. Така сочи още докладът на Асоциацията за производство, съхранение и търговия с електроенергия. Според изводите в него с амбициозна политика за преход към нисковъглеродна енергетика до 2030 г. в България могат да бъдат изградени поне 7 гВт нови ВЕИ мощности заедно с 1.7 гВт системи за съхранение на енергия.

България за фотоволтаичните паркове

Държавата обаче си постави много по-амбициозни цели в плана за възстановяване. Тя предвижда на ниво преносна мрежа да бъдат инсталирани 6000 мВтч батерии.

„Повечето технологии за съхранение на енергия могат да бъдат внедрени бързо с високо обществено одобрение и във всеки мащаб и ниво на електрическата система – производство, пренос, разпределение, потребление. Системите за съхранение могат да предоставят и системни услуги като капацитет, регулиране на честотата, минимализиране на разходите за балансираща енергия“, сочи още докладът.

За да може обаче производители на електроенергия, ЕРП-тата, домакинствата и бизнесът да се възползват от различните приложения на технологиите за съхранение на енергия при фотоволтаици на покрива с батерии. Необходимо е да се приемат и адекватни регулации и правила на пазара, които да позволят появата на различни успешни бизнес модели.

Точно в тази връзка се разглежда и държавният проект за 6000 мВтч батерии. Планът е той да работи като доставчик на услуга по съхранение, а не да купува евтина енергия и след това да я продава при по-добри пазарни условия. За да се случи това е нужда законова регламентация.

Проучването на АПСТЕ, залегнало в доклада с участието на 32-ма професионалисти в областта на енергетиката. Както и ключови заинтересовани страни в развитието на пазара за съхранение на енергия в България. Показват, че съществуващата регулаторна рамка почти единодушно се счита за ограничаваща. Не за стимулираща развитието на иновативни бизнес модели за широко интегриране на технологии за съхранение на енергия.

Общото разбиране е, че заради липсата на законови разпоредби настоящият пазар за системи за съхранение на енергия в България е ограничен най-вече до ВЕИ системи за собствени нужди. Те не са свързани към мрежата. Съвсем скоро обаче това може да се промени.

Допълнителни връзки и повече за нашите услуги

Научете повече за KMP Solar в нашата Facebook страница или от страница За нас.

Ако имате нужда от поддръжка на Фотоволтаични електро централи или друго можете да посетите страница Нашите услуги.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *