Соларни паркове

Фотоволтаични централи за индустриални цели

Енергията от фотоволтаични панели вече е конкурентна на цената на електричеството за промишлеността. Така, през 2022- ра година вече е възможно  да се изгради соларна система за собствено потребление и инвестицията да се възвърне в рамките на 4,5-8 години (под формата на намалени сметки за електроенергия). Друг вариант е  „продажба на електричество“ (описано по-долу).

Видове системи за промишлени покриви

Най-предпочитана от нашите клиенти е конфигурацията за собствено потребление, в която тока от соларите се усвоява директно от консуматорите в обекта / предприятието. Ако фотоволтаиците не могат да захранят изцяло консуматорите – автоматично се добавя енергия от външната мрежа. Ако в даден момент произвеждате повече, отколкото консумирате – съвременните решения дават възможност за автоматично стартиране и спиране на допълнителни потребители или продажба на излишната ел.енергия. Тук няма ограничение в мощността – т.е – можете да монтирате както малки конфигурации  (3 –  5 kWp), средни (30kWp), така и много големи (над 200kWp). Има вграден мониторинг на производството и консумацията на целия обект (показан на графиките най-долу).

„Продажбата на електроенергия“ е другият вариант. При него се подготвят документи  и се сключва договор с ЕРП (отнема няколко месеца). В този случай  електрическата енергия се продава по преференциални цени (при системи до 30kWp) или на борсови.

Съветваме Ви да се свържете се с нас, за да Ви подпомогнем в избора на вид и оборудване.

Една фотоволтаична система може да осигури

  1. по-лесно прогнозируеми разходи в следващите години;
  2. еднократна инвестиция с добра възвращаемост от порядъка на 8-22%;
  3. независимо наблюдение на консумацията Ви по часове / дни;
  4. минимална поддръжка (при изграждане с качествени елементи);
  5. лесна процедура за изграждане.

Често задавани въпроси при изграждането на 30kWp и по-големи промишлени соларни системи

„Мога ли да монтирам системата изцяло на земя“

Отговор: – Да.

„Мога ли да си  закупя само елементите от вас – инвертори и панели“

Отговор: Да, предлагаме тази опция.


„В имота ми няма сграда. Мога ли да монтирам 30kWp система и енергията да се изкупува на преференциални цени?“

Отговор: Ако нямате сграда, не отговаряте на изискванията на закона за соларни паркове. Можете да подадете заявление към местното ЕРП за проверка, или да ги посетите на място.

„Сградата ми в имота е в лошо състояние и не е присъединена. Мога ли да монтирам 30kWp система и енергията да се изкупува на преференциални цени?“

Отговор: Ако сградата не е присъединена към ЕРП-то, не отговаряте на изискванията на закона за соларни паркове. Ако желаете – можете да подадете заявление към местното ЕРП за проверка, или да ги посетите на място.

„Закупил съм си панели марка Х и инвертор марка Y и имам готов проект. Можете ли да ми монтирате централата ?“

Отговор: Различните производители на панели и инвертори имат множество специфични изисквания относно монтажа на продуктите им. Гаранцията им, също така, се изпълнява по различен начин. Отделно, голяма част от външните проекти, които попадат при нас за преглед, не са изпълнени съгласно известните методи за дълготрайно използване на фотоволтаични централи. Поради това – ние НЕ изпълняваме такъв тип монтажи.

„Предлагате ли юридически консултации по темата?“

Отговор: – Не, ние само проектираме, доставяме и изграждаме.

„Има ли по-евтини панели, с които да изградя системата си? Мога ли да ползвам такива „втора употреба“ или такива с „много добра цена“?

Отговор: Ние сме голям вносител на соларни панели и реално повечето производители активно желаят да работят с нас. Поради това всяка година подбираме соларни панели за соларни паркове с оптимални параметри на цена/качество, които да предложим на нашия пазар. На пазара има и малко по-евтини продукти, но по-ниската им цена е за сметка на качеството. При фотоволаиците по-ниското качество води до по-ниска производителност в дългосрочен план – т.е – по-ниски доходи и по-високи разходи за поддръжка. Отделно, на пазара се продават много фалшиви панели- със заличени параметри или изцяло подменени задни стикери, на които пише по-голяма мощност от действителната. Продуктите втора употреба, дори и да са сравнително нови, вече не се ползват от гаранцията на производителя – т.е – клиентът губи гаранцията си, която стандартно е 25 години. Голяма част от тези панели са свалени в соларни паркове заради повреда или понижени параметри.

„Колко квадратни метра са ми необходими за изграждането на такъв тип централа на земя“?

Отговор: Това зависи от размерите на вашия имот. Ако той е с оптимално разположение (ориентиран на юг, като южният размер е над 35м) – тогава цялата система може да се събере и в 150м². Ако панелите трябва да се поставят в редици едни зад други –  необходимата площ се увеличава и може да достигне 450m².

„Искам да монтирам системата на слънцеследяща система . Така тя трябва да произвежда повече енергия“

Отговор: Тракерите (следящи системи) масово не се използват в промишлените системи от близо 10 години . Причината е, че те имат нужда от поддръжка и цената им е висока. Отделно, когато енергията се изкупува на преференциалната цена по-горе, КЕВР е въвел ограничение от 1 380 kWh/kWp нетно специфично производство, което означава, че една система от 30kWp може максимално да произвежда до 40440kWh/година. Близки стойности могат да се постигнат и без тракери.

Допълнителни връзки и повече за нашите услуги

Научете повече за KMP Solar в нашата Facebook страница или от страница За нас.

Ако имате нужда от поддръжка на Фотоволтаични електро централи или друго можете да посетите страница Нашите услуги.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *